Onze dirigent

foto van Wim van HerkWim van Herk studeerde aan het Conservatorium te Arnhem Schoolmuziek,   Koordirectie, Orkestdirectie en Piano.  

Na zijn afstuderen heeft hij de studie Orkestdirectie voortgezet bij Louis Stotijn te Den  Haag. Hij volgde diverse masterclasses in binnen- en buitenland bij onder anderen Jan Eelkema, David Porcelijn en Kurt Sanderling (Weimar).

In de periode van 1991 tot 2001 was hij als docent Koordirectie verbonden aan UNISONO (Kunstfactor) ten behoeve van de Meerjarige Dirigenten Opleiding. 
In 2002 is hij een lespraktijk begonnen voor Koor- en Orkestdirectie. Daarnaast leidt hij workshops voor zowel vocale als instrumentale ensembles. Regelmatig was hij te gast in Istanbul waar hij masterclasses gaf voor gevorderde zangers en dirigenten uit en buiten Turkije. Sinds 2011 is Wim artistiek directeur van de ‘International Istanbul Choirday’s’.

Regelmatig treedt Wim op als gastdirigent. Zo gaf hij in 1996 een gastdirectie bij het Limburgs Symfonie Orkest met een groots Opera Gala en maakte hij in datzelfde jaar een concerttournee door Hongarije met het Europese koor ‘Vox Europae’. In mei 2004 verzorgde hij gastdirecties bij het Leeuwarder Kamerkoor en het Istanbul European Choir. In 2007 was hij te gast bij de Acapella Grup Istanbul met een Mozart programma. Van 2004 – 2007 dirigeerde hij RBO Sinfonia  tijdens het Maasboulevard festival ‘Schiedam Klassiek’. In de periode 2014-2019 was Wim aan meerdere koren verbonden als interim dirigent, bij onder meer de COV Euphonia te Rhenen, COV Excelsior te Katwijk en de KCOV Halleluja te Rotterdam.

Vanaf 2011 tot 2015 was Wim artistiek leider van het ‘Raadhuis Klassiek’ te Oud-Beijerland. Jaarlijks dirigeerde hij het grachtenconcert aldaar met het Holland Symfonie Orkest, waarvan hij vaste gastdirigent is. Van 2014 – 2019 verzorgde hij met het HSO het Openluchtconcert ‘Groevenbeek Klassiek’ in Ermelo.

Vanaf 2001 is Wim artistiek leider van het landelijk kamerkoor Zestien Wad.
Diverse buitenlandse concertreizen staan op zijn naam naar o.a. Rabat, Leipzig, Weimar, Parijs, Budapest, Tokaj, Kecskemét, Tallinn, Istanbul, Praag en Londen.

In de periode 2007-2015 was Wim als dirigent verbonden aan de KCOV Excelsior te Amsterdam, waarmee hij jaarlijks de Matthäus Passion uitvoerde in het Concertgebouw. In 2013 maakte hij met dit koor een reis naar Hongarije voor een uitvoering van de Johannes Passion van Bach in samenwerking met het Hongaars Filharmonische Orkest.

Naast zijn werk als dirigent is Wim ook actief als pianist. Zo begeleidt hij regelmatig vocalisten en instrumentalisten. Ook gaf hij recitals met de Frank Fritschy, Kees van Hees, Martijn Sanders en Math Dirks. Met Math Dirks maakte hij een tour door Nederland met een programma van klassieke en moderne chansons. Van jongs af had Wim al grote belangstelling voor de Jazz. Naast de klassieke opleiding volgde hij improvisatielessen bij Robert E. van der Linden en studeerde hij bij Nederland’s beste jazzpianist Rob van Bavel.

Sinds 2011 maakt Wim deel uit van het Maas Marimba Trio.